70's vibe

Alltså man bara måste älska 70 talet. eller nä vänta, här måste MAN inget. Och ”Man" är fel uttryckt, jag vet. Min sambo blir tokig på mitt febrila användande av ordet ”man”…men ärligt, det sitter så rotat och jag pallar inte tänka mig för med en sån detalj. 
Hur som helst, JAG älskar 70 talet…och det vet jag att även Maggie gör, så VI älskar det. Varför?
Amen hallå… det är gräsligt på många vis…och på många sätt inte så glatt och positivt...men my god vilket gung, svung och flow…i formerna. Både siluetter, mönster och frisyrer. Lekfullhet, power och geometri, samtidigt som ja FLOW.
Som ALLTID är modet vad gäller både kläder, inredning, musik, mat…ja ALLT ett resultat av samhället och dess tendenser.
70 talet var ju egentligen en tid av lågkonjuktur, oljeskris… destruktivt leverne etc. MEN samtidigt, musiken blev plötsligt mer än någonsin ett medel att propagera och yttra sig. Människor gjorde på många sätt revolt. Vänsterrörelsen växte sig starkare. Backpackandet i Europa blev som störst. 
Många av de ABSOLUT BÄSTA låtarna och artisterna kom från just 70 talet.
V- jeans, manchester, stickat och trätollor i en härlig mix. 
Rock, progg, punk… festivaler, frigörelser och könskamper….. nä alltså för en naiv 80 talist som mig så är det 70 talet som ska kallas ”det glada” årtiondet…men det är väl typiskt i och för sig…OFTA något lite distanserat som får högst rang. Aldrig att man ( ja, man igen ) är helt i nuet. 
Känslan av RETRO är väl ändå alltid lite exotisk….typ.
 
En liten rolig detalj som inte hänger samman med något egentligen, är att jag tycker mig minnas att ”minichipspåsen” kom på 70 talet… om detta stämmer eller ej vill jag hålla osagt. 
Just nu lyssnar jag på David Bowie- Life on Mars.
Oh my goodie god, ärligt, få decennier har SÅ BRA musik som 70 talet.
Det är en never ending rhapsody of top level music när man börjar fördjupa sig i 70 talet.
 
Hur som, vad har det med 2017 att göra???
Först av allt, det är ett formspråk som tilltalar, yes. 
OCH något känns ändå NUTIDA.
En tid av kriser, propaganda, protester och demonstrationer. En tid då folk på många vis är lite extra ”missnöjda” över saker i världen.
Idag sker dock många ”protester” bakom en skärm snarare än stoltserande med en handgjord IRL skylt, iförd V-jeans och naturfärgade träbonnar. 
kom att tänka på ett uttryck jag tyckte va så kul angående Mr Trump….”Orange is the new black”, och fler kopplingar  kan genast dras till 70 talet, sammanträffande?? Eh ja, troligtvis, men dock. Även om Många röstat till hans fördel så är det ju desto fler emot honom. Herregud, den mannen…han skulle jag kunna diskutera länge. Men till skillnad från alla viktiga diskussioner, skulle jag ha svårt att fokusera…. som estetiskt lagd är det svårt att släppa bildspråk och jag personligen skulle nog gå vilse i det utsuddade hårfästet och drömma mig bort till savanner och andra vilda tropiska zoner. Ett virrvarr, svårt att urskilja start och ände i ( hur långt är egentligen håret??? ) Med andra ord, tur att jag inte är verksam i politiken.
 
Stilmässigt har vi länge dragits till detta decennium. Alltså, håret… ärligt talat…Vi kan inte låta bli att älska Farrah Fawcett i Charlies Änglar. Det bara ÄR så nice. DET ÄR DEFINITIONEN av SVUNG.
Designers som fångat en 70´s vibe..RODEBJER. Helt KLART. 
My god. Gud vad vi älskar Rodebjer. Så rätt. Så NICE.
Om Karin Rodebjer i sig, valt att kalla det 70’s vibe har vi NOLL aning om. Vill betona att vi är INGA experter, what so ever, om stilepoker etc. Vi går på KÄNSLA. Vi ordbajsar av det vi äter, allt. 
Men vår tolkning, av ett nutida 70 tal, är i princip vad Rodebjer gjort 2016. 
Shit. Vi älskar denna design. Kvinnan bakom detta brand, bara MÅSTE vara en sympatisk person, eller hur? Fru/Fröken Karin Rodebjer, WELL DONE Det finns faktiskt INGET vi inte gillar i dina skapelser. Och oftast älskar vi dem.
Till normaliteten hör att man dras till något, men kanske inte alls AVGUDAR helheten, som brandet står för. Man kanske faller för enstaka produkt. Och det är såklart också coolt, att någon formgivare därute har gjort  en Vanilla Ice ( one hit wonder ) …eller att man personligen kanske bara gillar någon enstaka del… MEN Rodebjer…lets say, vi älskar allt. Ganni, Baum und Pferdgaarten, har också en hel del styles med ett skönt flow som läääätt går in i denna look. 
En liten SNÄV skinnjacka, eller four pocket skinnjacka med rätta snibbar till flared legs och svung i håret. Yum Yum. Om vi backar bandet och verkligen tittar in i 70 talet, så kan jag inte annat än bli hänförd av Yves Saint Laurent. Nedan bild är från SS71 kollektionen. Mr YSL revolutionerade mycket i modevärlden under 60-70 talet, androgyna toner, befriade bröstvårtor, konstinspirerade plagg....med mera med mera..., och än idag är kollektionerna så rätt. Både de gamla och de nya. Stilen håller helt enkelt. 
 
( Bild via pinterest.com )
 
Vad gäller övrig design, form... inredning, ärligt talat 2017, kan vi bara skita i vitt? skita i fräscht? och helt enkelt…välkomna färg? individualitet? Handcraft?
Välkomna livet? Not always so perfect?
Det finns faktiskt massor av influenser från 70 talets inredning som är trendigt idag. Stora gröna växter, rotting, amplar, hängande stolar, träklädda väggar, sammetssoffor, sisal, makramé….listan kan göras mycket lång.
Såklart blir det slutliga uttrycket inte helt kopierat, men detaljinfluenser är där helt klart. Helheten idag känns på något vis luftigare och inte lika orange-syntet-instängd….hmmm…kommer inte på en bra beskrivning av vad jag tänker. 
Om man som Vi gillar denna vibe, bör man kolla in Pop & Scott, shit alltså, deras soffor…Deras helhet andas en PERFEKT mix av 1970 & 2017.
( https://www.popandscott.com )
Och ja modemässigt, som sagt Rodebjer ( 2016 ), bör ju vara en hel del på rea nu dessutom….dangeroussssss…..
 
Ok, nu har chatterbox spelat för länge. Dags för en paus. Pausar med lite stillbild. We<3 70’s
Lägligt nog så startar min baby-chatterbox i rummet brevid nu, så korrläsning blir det icke. 
Men "not so perfect" är ju 2017 års trend, har jag hört. En trend to love.
 
/ Ulrika